JON._ THE CLEAR COOPERATION POLICY

CDAR FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

FAQ Revised 5-15-2020

The National Association of REALTORS® adopted Rule 8.0, better known as
the Clear Cooperation Policy, which states that all multiple listing services
will require that a listing is submitted to the MLS within one business day of
the listing being publicly marketed. As CDAR is adopting this rule, we
wanted to provide a FAQ for this change.

1. When did the Clear Cooperation Policy go into effect?

The policy was implemented on Friday, May 1, 2020 and enforced Monday,
May 4, 2020.

2. What property type does this apply to?
Residential, residential 1-4 unit and lots and lands.

3. Does this policy apply to Residential Lease?
No, this does not apply to Residential Lease.

4. My seller doesn’t want their property on the MLS at all. Is that still
allowed?

Yes. The seller has the ability to exclude the property from the MLS;
however, no marketing of the property can be done, and a seller instruction
form must be signed. If any marketing does take place, then the property
must be entered in the MLS within one business day. By keeping the
property off the MLS, the seller is agreeing that the listing broker will only
share the property with the listing broker’s own clients.
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5. If the seller excludes the property from the MLS, can | still put a For Sale
sign on the property?
No. Putting up a sign is public marketing and would trigger the requirement

to submit the listing into Active or Coming Soon within one business day.

6. If the seller excludes the property from the MLS, can the seller market
the property?

No. The listing brokerage needs to educate the seller on the Clear
Cooperation Policy and guidelines that the brokerage must follow under the
SELM requirements. If the seller markets the property, that is considered
public marketing and would trigger the requirement to submit the listing
into Active or Coming Soon within one business day.

7. Is the SELM being updated by C.A.R.?

Yes. C.A.R. in currently working on updating the SELM to address the
guidelines for the Clear Cooperation Policy. (CDAR will inform our members
when the document has been updated. The SELM is being revised to default
to CCP as the primary standard and the revision is expected for June 2020
release.)

8. Where do | send the SELM form?
All SELM forms are to be e-mailed to SELM@CDARONnIline.org.

9. Do listings in “Coming Soon” status disseminate to IDX feeds, which are
being used for brokers’ websites?
No. The IDX feeds will be available once the listing moves to “Active” status.
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10. What is the meaning of “business day?”
Business days are Monday through Friday, excluding Saturdays, Sundays,
and federal and state holidays.

11. What is considered public marketing?

Marketing and advertising includes, but is not limited to, any information
about the property or its availability for sale displayed on any: signs,
websites, brokerage or franchise operated websites, communications
(verbal or written), multi-brokerage or franchising listing sharing networks,
flyers or written material, applications available to the public, or open
houses or showings.

12. Does a listing in “Coming Soon” status get disseminated by the MLS to
3rd party sites, such as Realtor.com?
No, not while in “Coming Soon status.

13. Does Policy Statement 8.0 require listings to be submitted to the MLS
if they are advertised to a select group of brokers outside of the listing
broker’s office?

Yes. "Private listing networks” that include more brokers or licensees than
those affiliated with the listing brokerage constitute public advertising or
display pursuant to Policy Statement 8.0. Listings shared in multi-brokerage
networks by participants must be submitted to the MLS for cooperation.

14. May a brokerage advertise a “Coming Soon” listing on their own website?
Yes. The brokerage may upload the listing on their own website and it must
include language that the listing is “Coming Soon.” The MLS will not be
feeding “Coming Soon” listings through IDX.
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